Menu
 

Elengerin markkinaosuus Suomen kaasumarkkinoilla on noussut lähes 40 prosenttiin

Suomen ja Baltian alueella toimiva energiayhtiö Elenger on uudistanut toimitusketjujaan ja kasvattanut merkittävästi osuuttaan Suomen kaasumarkkinoilla kuluvan vuoden aikana. Tämän vuoden huhtikuussa yhtiön markkinaosuus Suomessa ylsi 36 prosenttiin.

Pasi Näkki

Pasi Näkki 

Elenger tekee aktiivista yhteistyötä suurten LNG-terminaalien, kuten Suomen Inkoon ja Liettuan Klaipedan, kanssa. Yhtiö on sitoutunut tuomaan asiakkailleen syksyyn mennessä 14 LNG-rahtia eri toimittajilta ja aikoo lisätä tuontia vielä neljänteen vuosineljännekseen. Suurin osa vuoden 2023 rahdeista saapuu Inkoon terminaaliin, jossa Elenger on tällä hetkellä ainoa maahantuoja. Kesäkuun alussa yhtiö tuo Suomeen viidennen peräkkäisen LNG-laivakuormansa.

”Elenger on yksi niistä harvoista Suomen ja Baltian alueella toimivista energiayhtiöistä, jotka ostavat länsimaista kaasua suoraan toimittajilta. ”Lähteiden monipuolisuus ja yhteistyö molempien terminaalien kanssa luo pohjan Suomen toimitusvarmuudelle. Toimitusvarmuuden ohella kilpailukykyinen hintataso ovat vahvuuksiamme, jotka ovat vaikuttaneet markkinaosuutemme kasvuun”, Elenger Suomen toimitusjohtaja Pasi Näkki kiteyttää. Elenger tuo kaasua pääasiassa Norjasta ja Yhdysvalloista.

Suomessa maakaasua käytetään pääasiassa teollisuudessa, kuten kemianteollisuudessa sekä metsä- ja elintarviketeollisuudessa. Osa tuodusta kaasusta päätyy myös kotitalouksien lämmittämiseen. Vaikka kaasun kulutus väheni Suomessa ja muualla alueella vuonna 2022 korkeiden hintojen vuoksi, Elenger odottaa kulutuksen elpyvän lähivuosina. Nopeasti laskeva hintataso on nopeuttanut tuonnin kasvua ja Elenger on pystynyt vastaamaan kasvavaan kysyntään joustavasti.

”Kaasu pysyy jatkossakin toimitusvarmuuden takaajana muiden energiamuotojen rinnalla. Kaasu on tärkeä osa Euroopan vihreää siirtymää, koska se on puhtain ja joustavin energialähde, joka täydentää tuuli- ja aurinkoenergiaa”, Näkki sanoo.

Elenger on Suomen ja Baltian suurin yksityinen energiayhtiö, joka tarjoaa asiakkailleen maakaasua putkikaasuna, paineistettuna maakaasuna (CNG) ja nesteytettynä maakaasuna (LNG) sekä operoi Viron suurinta kaasuverkkoa. Lisäksi Elenger on aktiivisesti mukana kansainvälisessä energiakaupassa ja kehittää uusiutuvan energian portfoliota niin aurinkoenergian kuin biokaasun (biometaanin) tuotannon ja myynnin muodossa. Elenger toimii Suomessa, Baltiassa ja Puolassa ja asiakkaita sillä on 50 000. Kotimaassaan Virossa se tunnetaan paremmin nimellä Eesti Gaas.