Menu
 

Viron suurin kaasuyritys laajentaa Suomeen

Kaasumarkkinoiden avaamiseen ja Pohjoismaiden ja Baltian yhteismarkkinoiden muodostumiseen liittyen Viron suurin kaasuyritys Elenger aloittaa toimintansa Suomessa. Elenger on Tallinkin suuromistajien omistuksessa ja on jo vastannut Tallinkin pika-aluksen Megastarin ensimmäisistä LNG-bunkkeroinneista Helsingin satamassa.

”Elenger on luonut Suomeen toimivan organisaation ja olemme valmiita markkinoiden avaamiseen ensi vuoden alussa. Pohjoismaiden ja Baltian kaasumarkkinat ovat laajuudeltaan 6 miljardia kuutiota. Kokemukseemme ja tehokkuuteemme perustuen olemme asettaneet tavoitteeksemme saavuttaa siitä vähintään kuudesosan”, huomauttaa Suomen Elengerin toimitusjohtaja Jarko Alanko.

”Suomessa yhdeksi suuntaukseksi kehittyy varmasti LNG:n myynti niin satamissa kuin avomerelläkin. Megastarin bunkkerointi ja ensi vuonna valmistuvan ainutlaatuisen LNG-bunkkerialuksen rakentaminen ovat tehneet meistä lähialueen pätevimmän LNG-toimijan”, Alanko sanoo.

”Kaasun kuljettamisen ja myynnin lisäksi haluamme rakentaa ja uudistaa kaasuputkistoa Suomessa, minkä tiimoilta olemmekin jo käyneet neuvotteluita usean tilaajan kanssa. Tytäryhtiömme johtaa tällä hetkellä Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken rakentamista”, mainitsee Alanko.

Viime vuonna Elenger toimitti yli 16 000 tonnia LNG-kaasua. Tallinkin Megastar-laivaa on bunkkeroitu LNG-rekoilla yli 1600 kertaa. Alankomaalainen laivanrakentaja Damen rakentaa parhaillaan yritykselle ainutlaatuista LNB-bunkkerialusta Itämeren pohjois- ja itäosan palvelutarvetta varten. Alus valmistuu vuonna 2020 ja alkaa bunkkeroida Suomenlahdella seilaavia ympäristöystävällisiä laivoja.

Virossa Elenger toimii nimellä Eesti Gaas. Yritys hallinnoi valtion suurinta kaasuverkkoa sekä toimii lisäksi Latviassa ja Liettuassa. Konsernilla on yhteensä 50 000 asiakasta ja 240 työntekijää. Maakaasun lisäksi yritys myy putkikaasua, paineistettua maakaasua (CNG), nesteytettyä maakaasua (LNG) ja sähköä sekä kehittää erilaisia energiantuotantoratkaisuja.