Menu
 

Ensimmäinen LNG-lasti saapui Inkoon satamaan Elengerin tilaamana

Ensimmäinen LNG-lasti saapui Vivit Americas LNG:n tuomana Yhdysvalloista tänä viikonloppuna Inkoon satamaan Suomen ja Baltian alueen suurimman yksityisomisteisen energiayhtiön Elengerin tilauksesta.

Vivit Americas LNG

Vivit Americas LNG 

”Olemme yksi niistä harvoista Suomen ja Baltian alueella toimivista energiayhtiöistä, jotka ostavat länsimaista kaasua suoraan toimittajilta. Tämän ansioista voimme tarjota asiakkaillemme niin suurempaa toimitusvarmuutta kuin parempaa hintatasoakin, ja olemmekin kasvattaneet merkittävästi markkinaosuuttamme Suomessa ja Baltian maissa viime vuoden aikana”, sanoi Elenger Oy:n toimitusjohtaja Pasi Näkki.

”Tähän asti olemme käyttäneet Klaipedan satamaa Liettuassa tuodaksemme kaasua Yhdysvalloista ja Norjasta. Nyt aloitamme yhteistyön myös Inkoon terminaalin kanssa ja tämän lisäksi tuomme nykyisen kumppanimme, norjalaisen Equinorin, rinnalle uuden toimittajan – globaalin energiayhtiö Vitolin”, Näkki jatkaa.

Elenger on sopinut yhteensä kymmenen lastin toimittamisesta tämän vuoden syksyyn mennessä LNG -terminaaleihin – kolme toimitusta on jo saapunut Klaipedaan tammi-maaliskuussa ja Inkoon satamaan saapuu keväällä vielä seitsemän toimitusta. Viime vuonna Elenger hankki asiakkailleen viisi suurta kaasulastia Klaipedan sataman kautta.

Vitolin LNG & European Gas and Power -yksikön johtaja Pablo Galante Escobarin mukaan Vitol on ilahtunut saadessaan toimittaa ensimmäisen LNG-lastin Elengerille Inkoon terminaalin kautta. “Inkoon terminaalin avaaminen parantaa Suomen sekä Baltian alueen energiavarmuutta ja helpottaa LNG:n virtausta ympäri maailman Euroopan teollisuudelle ja kuluttajille“, Escobar jatkaa.

Tämän viikonlopun LNG-toimitus on peräisin Vitolin yhdysvaltalaista LNG-portfoliosta; Venture Global Calcasieu Pass -laitoksesta. Lasti tuotiin Vivit Americas LNG:llä, modernilla LNG -tankkerilla, joka kuuluu Vitolin omaan laivastoon. Vuonna 2020 rakennettu Maltan lipun alla liikennöivä Vivit Americas LNG on 299 metriä pitkä ja 46 metriä leveä ja sen kapasiteetti on 174 062 m3 nesteytettyä maakaasua.

Vitolilla on maailmanlaajuinen LNG-portfolio ja pitkäaikaiset hankintasopimukset tuottajilta Yhdysvalloista, Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta. Vuonna 2022 Vitol myi yli 17,5 miljoonaa öljyekvivalenttitonnia LNG:tä, josta noin 67 % toimitettiin Eurooppaan.

Elenger on Suomen ja Baltian alueen suurin yksityinen energiayhtiö ja tarjoaa asiakkailleen maakaasua putkikaasuna, paineistettuna maakaasuna (CNG) ja nesteytettynä maakaasuna (LNG) sekä operoi Viron suurinta kaasuverkkoa. Lisäksi Elenger on aktiivisesti mukana kansainvälisessä energiakaupassa, kehittää uusiutuvan energian portfoliota niin aurinkoenergian kuin biokaasunkin (biometaani) tuotannon ja myynnin muodossa. Elenger toimii Suomessa, Baltiassa ja Puolassa ja asiakkaita sillä on 50 000. Kotimaassaan Virossa se tunnetaan paremmin nimellä Eesti Gaas.