Menu
 

Elenger aloitti ensimmäisen aurinkovoimalan rakentamisen Latviaan

Elenger, Suomen ja Baltian alueen suurin yksityinen energiayhtiö, aloitti ensimmäisen noin 4 megawatin aurinkovoimalaitoksensa rakentamisen Latvian Nicaan, Liepajan lähelle.

Pärnu aurinkopuisto 

”Jatkamme energiaportfoliomme monipuolistamista ja uusien ratkaisujen ja megawattien tuomista markkinoille. Virossa jo toimivien aurinko- ja biometaanilaitosten lisäksi aloitamme aurinkovoimaloiden rakentamisen Latviaan. Aurinkoenergia on ennustettavin ja myös yhteiskunnan parhaiten hyväksymä uusiutuvan energian muoto”, sanoo Pasi Näkki, Elengerin Suomen toimitusjohtaja.

”Tämä on Latvian aurinkoisin paikka. Nican lisäksi voimme tarvittaessa laajentua enemmänkin ja olemme jo valinneet Latviasta kaksi muutakin paikkaa aurinkovoimaloiden kehittämiseen”, Näkki kertoo.

Nican aurinkovoimala, jonka paneelikapasiteetti on noin 4 megawattia, valmistuu keväällä 2024 ja toimittaa sähköä Liepajan kaupungille. Laitos kattaa noin tuhannen kotitalouden sähköntarpeen. Aurinkovoimalan investointi on 2,7 miljoonaa euroa.

Elenger aloitti aurinkoenergian tuotannon vuonna 2019, kun se käynnisti yhdessä Pärnun kaupunkiin kuuluvan yrityksen kanssa Viron tuolloin suurimman aurinkopuistokompleksin entiselle Rääman kaatopaikalle. Pärnun aurinkovoimala koostuu 13 000 paneelista ja sen paneelien teho on 4,7 megawattia. Elenger on myös rakentanut noin kaksikymmentä pienempää aurinkovoimalaa asiakkailleen ympäri Viroa.

Aurinkoenergian tuotannon lisäksi Elenger toimii uusiutuvan energian kentällä biometaanialalla, myymällä kolmessa biometaanilaitoksessa – Järvamaan Oisussa, Ilmatsalussa Tartossa ja Vinnissä Lääne-Virumaalla – tuotettua kaasua moottoripolttoaineena CNG-tankkausasemilla. Biometaani on kiertotaloutta edistävä polttoaine, jota valmistetaan biohajoavasta jätteestä, lannasta, vierrestä ja ruokajätteestä.

Elenger on Suomen ja Baltian alueen suurin yksityinen energiayhtiö ja tarjoaa asiakkailleen maakaasua putkikaasuna, paineistettuna maakaasuna (CNG) ja nesteytettynä maakaasuna (LNG) sekä operoi Viron ja Latvian suurinta kaasuverkkoa. Lisäksi Elenger on aktiivisesti mukana kansainvälisessä energiakaupassa, kehittää uusiutuvan energian portfoliota niin aurinkoenergian kuin biokaasunkin (biometaani) tuotannon ja myynnin muodossa. Elenger toimii Suomessa, Baltiassa ja Puolassa. Pääkonttoria Tallinnassa pitävä Elenger tunnetaan paremmin kotimaassaan Virossa nimellä Eesti Gaas.