Menu
 

Elenger allekirjoitti sopimuksen kolmen kaasulastin tuomisesta Suomeen

Suomen ja Baltian alueen suurin yksityinen energiayhtiö Elenger allekirjoitti täksi talveksi sopimuksen kolmen kaasulastin tuomisesta Norjasta Suomeen Inkoon LNG-terminaaliin. Neuvottelut neljännen kaasulastin tuomisesta ovat parhaillaan käynnissä.

Pasi Näkki

Pasi Näkki 

Elenger Suomen toimitusjohtaja Pasi Näkin mukaan Suomen turvaaminen kaasulla sujuu suunnitelmien mukaan. ”Markkinat ovat selvinneet tilanteesta omin voimin ja asiakkaiden sopimukset ja tarpeet on täytetty. Tilasimme talvikaudelle luotettavimmat ja korkeimmalla jääluokalla varustetut kaasusäiliöalukset”, Näkki kertoo.

”Balticconnector -tapahtuman jälkeen kaasun kulutus Suomessa on pysynyt normaalina ja jossain määrin jopa ylittänyt Balticconnectorin kapasiteetin. Kaasuyhtiöille ja asiakkaille on vakuutettu, että Suomen kysyntään voidaan vastata Inkoon kautta”, Näkki sanoi.

Suomen Inkoon LNG-terminaalin marraskuussa järjestämässä talvikapasiteetin jakelussa Elenger sai kolme kuudesta toimitusikkunasta, mitkä yhdessä jo aiemmin varatun yhden toimituksen kanssa mahdollistavat yhteensä neljän kaasulastin tuomisen Suomeen joulukuusta huhtikuuhun. Ensimmäinen toimitus saapuu Inkooseen joulun jälkeen.

Elenger on yli kolminkertaistanut LNG-toimituksensa tänä vuonna – viime vuoden viiden laivarahdin sijaan yhtiö tuo alueelle tänä vuonna yhteensä 18 rahtia. Kolmannes Suomen ja Baltian alueen tuonnista menee Elengerin kautta.

Aiemmin maakaasu saapui Suomeen pääosin Venäjältä putkea pitkin, mutta suunta on ollut suljettuna lähes puolitoista vuotta ja täysimittainen käännös länteen on tapahtunut. Maakaasu tuodaan nyt nesteytetyssä muodossa Inkoon terminaaliin, jossa se kaasutetaan uudelleen ja syötetään kaasuverkkoon. Elengerin tuomilla LNG-tarvikkeilla on alkuperätodistukset. Kaasu tulee pääosin Yhdysvalloista ja Norjasta.

Viidellä markkina-alueella – Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa – toimiva Elenger kasvoi viime vuonna Suomen ja Baltian alueen suurimmaksi yksityiseksi energiayhtiöksi. Elenger-konserni tarjoaa asiakkailleen maakaasua putkikaasuna, paineistettuna maakaasuna (CNG) ja nesteytettynä maakaasuna (LNG) ja hallinnoi Viron ja Latvian suurimpia kaasuverkkoja. Yhtiö harjoittaa aktiivisesti kansainvälistä energiakauppaa ja kehittää uusiutuvan energian portfoliota aurinkoenergian ja biometaanin tuotannon ja myynnin muodossa. Viron kotimarkkinoilla Elengerin nimi on Eesti Gaas.